Перейти до основного вмісту

ЗНО з історії України, чи лажа?

Цьогорічне ЗНО з історії України викликало купу обговорень серед абітурієнтів, їх батьків та викладачів. Щонайменше 3-4 завдання є некоректними. 

Перше, що кинулось у вічі - це завдання 42. Але тут УЦОЯО визнав свою помилку, а саме: замість Георгіївської церкви Видубицького монастиря було подано фото собору Святої Великомучениці Катерини (Катерининська церква) в м. Чернігові. Візуально церкви дуже подібні (особливо у ч/б). 

Взагалі практичність цього завдання під сумнівом, але нехай. Всім зарахують по 1 балу.


Друге - це перше ж завдання. Лажанути у першому ж завданні? Yes, it`s possible)

«Економічна криза, що охопила Наддніпрянську Україну в 1900-1903 рр., спричинила:
А) Концентрацію промислового виробництва
Б) Втрату економічної першості регіону в Російській імперії
В) Занепад добувної та металургійної галузі промисловості
Г) Націоналізацію важкої промисловості».


Суть в тому, що ОДНІЄЇ правильної відповіді там немає. 
На Facebook сторінці УЦОЯО тривають обговорення завдань, де Павло Стоцький подає варіанти відповіді на 1 питання. 










Третє, що викликає обговорення  - це 9 питання. Про триптих Кричевського "Життя".
Результат пошуку зображень за запитом "кричевський триптих життя"
Питання стоїть таке:
"Автор художніми засобами відобразив трагізм подій
А) Першої світової війни (1914-1918 рр.).
Б) масового голоду (1921-1923 рр.).
В) акції "пацифікації" (1930 р.).
Г) насильницької колективізації (1929-1937 рр.)."

Фокус - сам автор не присвячував свою картину ніяким подіям. Але гаразд. Картина написана в 1927 році, отже варіанти В та Г - відпадають. Лишається дві відповіді. Так, на третій картинці зображений чоловік у шинелі і без ноги, це стосується Першої світової війни (УЦОЯО подає таку відповідь), але, якщо подивитися на перші дві частини, то можна подумати і на масовий голод. Знову неоднозначно. 

І "вішенка на тортікє" - 58 завдання. Найбільше обговорень саме навколо нього. Бо це ж цілих три бали. 








В чому ж проблема? Проблема в події під літерою Б. УЦОЯО повідомляє, що єдиною правильною відповіддю на це питання є 1699 рік, тобто випускник мав поставити подію першою. Але фішка ховається ось в чому: в програмі ЗНО 1699 немає, а є 1713. По великому рахунку, в 1699 відбулася перша ліквідація козацьких полків на ПБУ, а в 1713 - остаточна. Більшість абітурієнтів зорієнтувалася на програму ЗНО і виставила цей варіант останнім. В результаті - "злітають" одразу 3 бали, не дивлячись на те, що інші події розставлено правильно. 










Так, а ще проблема в тому, що в підручнику з історії України за 8 клас, затвердженому МОН, виданому в 2016 році подається дата 1712.





Є й довідники, що подають 1714 рік). Що маємо? Знову неточне завдання. Некоректне. УЦОЯО досить було просто змінити постановку питання.

Натомість, що ж вони роблять, які вирішення проблемнх питань? Пишуть на Facebook пост-виправдання своїх дій, де вказують, що завдання спрямоване "на перевірку розуміння (засвоєння) загальної картини та логіки історичного розвитку".


Ну і БОНУС! УЦОЯО вміло бореться з "неугодними" й закрив коменти в Instagram. А працівники центру "лойсають" коменти, про те, що люди, які "розвели кіпіш" - просто хворі🌝

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

😊Смайлик😊

Мабуть, ніхто не хоче чекати до 26 липня в очікуванні заповітного статусу «Рекомендовано (бюджет)». Для цього можна скористатися системою: https://abit-poisk.org.ua і подивитися навпроти якої заяви стоїть смайлик!  Трохи пояснення про смайлик: 1) Смайлик на Абіт-пошуку відображає на якій заяві абітурієнт має найбільшу вірогідність потрапити на бюджет. 2) Відсутність смайлика говорить про те, що абітурієнт не потрапляє в кількість бюджетних місць ні на одній заяві. 3) На кожного абітурієнта - 1 смайлик. 4) При наведенні курсора на смайлик, ви побачите дату та час, коли було розраховано вірогідність втрапляння на бюджет.  5) Точність визначення, за різними даними, коливається в межах від 90 до 99%.  Нехай у всіх засяє смайлик на омріяйнії заяві і через це сяє посмішка щастя!😊

Здаємо підручники!

Увага!  Варто підготувати підручники до повернення у бібліотеку. Зверніть увагу на такі речі: -кожен підручник має бути підписаним -зніміть обкладинки -зітріть (замалюйте, замаскуйте) всі написи на бічних гранях книжок -підклейте рвані місця -залийте клеєм серцевини -книжок має бути 17 (сімнадцять) Всі навчальні посібники необхідно принести у понеділок (06.05.2019). 

🔔До нового навчального року готові!🔔

Сьогодні учні вже "колишнього" 11 класу БЗШ №22 разом з класним керівником Нагорною Тетяною Вікторівною зібралися для того, щоб підняти настрій перед початком нового навчального року. Адже саме гарний настрій - запорука продуктивного і якісного початку навчання.  Цього року ми йдемо вчитися не лише у різні ЗВО, а й навіть їдемо у різні міста, але це не перешкода у XXI столітті. Ми завжди на зв'язку😜.